Cornus mas (Gele kornoelje) 

Cornus mas is een zeer bekende struik die in de winter bloeit. Van begin februari tot ver in april kleurt deze struik massaal geel. Hij bloeit dus voor het uitlopen van het blad. Deze Cornus is zeer geschikt om als een haag te kweken. Maar ook wordt, bij Boomkwekerij E. de Jong, deze Cornus gekweekt als een leivorm, meerstammige struik en als een sierboom. De gele kornoelje heeft frisgroen blad in de zomer. De bladstelen van de Cornus zijn de hele zomer rood gekleurd. In de herfst verkleurt dit blad eerst naar het rood en later naar het fel geel. In de winter laat hij al zijn blad vallen. Dan vormen zich de prachtige botergele bloemetjes aan de takjes. Kort voor deze bloei ontstaan er massa’s geelgroene knopjes aan de struik. Dit zijn de bloemen omsloten door het bloemomwindsel. Uiteindelijk vallen deze bloemen eraf en ligt de grond volledig bezaaid met de resten. Na de bloei verschijnen de ovale, sappige rode vruchten. Deze zijn erg goed om jam van te maken, maar ook de vogels zijn hier razend op. De Cornus mas groeit op alle denkbare grondsoorten.

Snoeien

De Cornus mas kan het best aan het begin van de zomer gesnoeid worden. Je snoeit hem alleen om meer licht in de struik te brengen of om de plant te verjongen. Door de oudere takken weg te snoeien ontstaat een krachtige groei van nieuwe lange scheuten. Doe dit niet in één jaar maar spreidt het wegknippen van de oudere takken uit over meerdere jaren.

Schors en takken

Erg bijzonder en enorm karakteristiek is de schors van de Cornus mas. Deze schors is grijsbruin en in kleine plaatjes afschilferend. Zijn bast is echt heel bijzonder door de jaren heen. Zeker een wat oudere plant vertoont echt een super mooie bast.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.