Crataegus monogyna (Meidoornhaag)

De Crataegus monogyna wordt in Europa veel gebruikt als haagplant. De zwaar gedoornde takken maken een zeer volle haag die bijna ondoordringbaar is voor zowel dieren als de mens. Ideaal dus om de katten uit je tuin te houden. Vroeger werd deze Crataegus monogyna heel veel gebruikt als erfscheiding. In Engeland zie je deze Crataegus nog steeds ontzettend veel als haag. De Crataegus monogyna is een gemakkelijke plant die in de meeste omstandigheden erg goed groeit. het is een eenstijlige meedoorn. In de vruchten zit steenzaad. De meidoorn is een bladverliezende plant die vrij steil omhoog groeit. De Crataegus monogyna is te verkrijgen in een pot maar ook uit de volle grond. De ideale planttijd uit de volle grond is van Oktober tot en met April. Echter in een pot kunt u deze plant een geheel jaar door planten in uw tuin.

Bloei en groei

De Crataegus monogyna heeft een prachtige gele herfstkleur. In de zomer heeft hij diep groene bladeren, deze zijn min of meer breed eivormig. In het voorjaar, de maanden Mei-juni, laat hij zijn mooie witte bloemen zien. De vruchten zijn rood en kun je eten. Deze vruchten zijn zeer geliefd bij de vogels. De schors van deze meidoorn is grijs kleurig en schilfert wat af. Zijn doorns zijn stekelig en kunnen wel zo’n 2cm lang worden,  maar zeker niet giftig. De Crataegus monogyna is ook erg geliefd bij vlinders.

Onderhoud

Het onderhoud van deze meidoorn is uiteraard weer zeer eenvoudig. Om een mooie haag te creëren en te houden dien je hem 1 tot 2 x per jaar te snoeien. Dit is het makkelijkst met een heggeschaar.  De meidoorn kan heel goed in combinatie met een esdoornhaag geplant worden. Dit noem je een ‘Zeeuwse haag’. De verhouding is 60% esdoornhaag en 40% meidoornhaag. Het voordeel van deze combinatie is dat het zorgt voor een ondoordringbare haag.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.