Je tuin winterklaar maken
De temperaturen in de herfst dalen en het tijd om jouw tuin winterklaar te maken. Het lijkt misschien alsof er niet veel in jouw tuin gebeurt als het weer afkoelt. Er gebeurt echter veel in de grond totdat het vriest. Dit geldt met name voor nieuw aangeplante bomen en heesters, vaste planten en winterharde voorjaarsbollen. Al deze planten zijn druk bezig met het kweken van wortels om zich in de grond te verankeren. Hoewel de natuur haar eigen manieren heeft om met de koudere maanden om te gaan, zijn er een paar dingen die je kunt doen om je planten voor te bereiden op de winter. Het is ook een leuke idee om een overkapping te laten maken in je tuin. Op deze manier kun je ook van je tuin genieten als het regent.
Mulch je vaste planten
Vaste planten komen jaar na jaar terug, zolang ze maar winterhard zijn. Winterharde planten zullen niet veel inspanning van je vergen om ze voor te bereiden op de winter. Maar als het veel vriest en ontdooit, pas dan op voor vorst. Dit betekent dat de grond planten uit de grond duwt, vooral nieuwe planten die nog niet veel wortels hebben. Om dit te voorkomen, voeg je een 6 cm dikke laag gehakte bladeren, stro of andere mulch toe rond jouw vaste planten zodra de grond is bevroren. Dit zal helpen om de bodemtemperatuur gelijk te maken, vooral als er in de winter niet altijd sneeuw op de grond ligt. Het kan altijd een idee zijn, mocht je er zelf niet uitkomen, om hulp te zoeken voor tuinaanleg.
Graaf tedere bollen op
De herfst is de tijd om winterharde voorjaarsbloeiende bollen te planten, maar er zijn ook andere soorten planten die bekend staan als zachte bollen. Deze omvatten populaire zomerbloeiers zoals gladiolen, canna’s en dahlia ‘s. Als het gaat vriezen, zullen deze tropische planten de winter niet overleven. Je kunt ze ook naar binnen halen als je deze planten nog een jaar wilt bewaren. Wacht tot na de vorst het blad bruin is gekleurd en graaf de bollen of knollen dan voorzichtig op. Snijd de bladeren weg en borstel zoveel mogelijk aarde weg. Vermijd wassen met water, want door de vochtigheid kunnen de bollen gaan rotten tijdens opslag. Laat ze ongeveer een week in de open lucht op een koele plek drogen. Label ze zodat je weet wat ze zijn. Verpak ze vervolgens in een ademende container, zoals een kartonnen doos. Bedek ze met zaagsel of oude kranten zodat bollen elkaar niet raken, en plaats ze in een garage, kelder of andere locatie die onder de 7 graden blijft.
Verwen bomen en struiken
Je bomen en struiken zullen de winter gemakkelijker doorkomen als je ervoor zorgt dat ze in goede staat verkeren. Voor zowel groenblijvende als bladverliezende soorten is een van de belangrijkste dingen om ze voldoende water te geven voordat de grond bevriest, vooral als de herfst droog is geweest. Nadat de grond bevriest, verspreid je organisch materiaal zoals gehakte bladeren tot 6 cm dik. Dit helpt om vocht in de grond te houden (planten hebben zelfs in de winter water nodig) en beschermt de wortels tegen bevriezing en ontdooiing. Knip beschadigde of zieke ledematen weg om te voorkomen dat sneeuw en wind deze problemen verergeren. Voor jonge groenblijvende planten op blootgestelde locaties, bescherm ze tegen uitdrogende winterwind met jute schermen of schaduwdoek.
Bundel je rozen
Rozen zijn zo mooi dat het moeilijk is om ze de aandacht te geven die ze nodig hebben tijdens het groeiseizoen. Terwijl het koele weer hun rustperiode inluidt, blijft er nog een laatste taak voor je over: ze klaarmaken voor de winter. Sommige soorten rozen zijn sterker dan andere, dus het is belangrijk om te weten welke soorten je hebt. Als groep zijn hybride theeroosjes het meest kwetsbaar voor winterkou en hebben ze de meeste voorbereiding nodig. De gemakkelijkste rozen om te kweken zijn struikrozen. Zorg ervoor dat je al je rozen voldoende water geeft voordat de grond bevriest, maar bemest of snoei ze niet terug. Om de wortelkluiten te beschermen tegen ophoping van vorst, stapel je extra aarde rond hun basis.