Berberis thunbergii (Japanse berberis)

De Berberis thunbergii is een zeer geschikte plant om een mooie dichte haag te creëren. Je haag kan makkelijk doorgroeien tot wel zo’n 2 meter hoogte. Door deze haag 2x per jaar te scheren zit hij snel dicht. Advies is om deze haag in het voorjaar en in het najaar te snoeien. De Berberis is echter wel een giftige plant. Hij komt vrij veel voor als een verwilderde plant in onze natuur. Van nature komt deze plant uit Japan. In de 18 eeuw werd deze plant door een Zweedse man naar Europa gebracht. De Berberis gedijt zeer goed in ons klimaat op een droge grond. In Engeland wordt deze plant veel gebruikt als afscheiding van een tuin, maar heeft een mooie tweede functie, de criminaliteit tegen te gaan. Door de vele doorntjes klim je niet graag door deze haag. Natuurlijk zijn er vele hagen te verkrijgen zonder doorntjes.  Taxus baccata.

Bladeren en vruchten

Zijn bladeren zijn lichtgroen, de onderzijde van deze bladeren kleuren blauwachtig groen. In de herfst vertoont deze berberis een prachtige herfstverkleuring. De bladeren worden dan helder oranje tot karmijnrood. Hier door is deze berberis ontzettend populair in ons land. De plant bloeit in Mei en Juni. De bloemen zijn aan de buitenkant roodachtig en aan de binnenkant bleekgeel. De vrucht is een helderrode, langwerpige bes. De berberis heeft flinke doorns. Deze kunnen wel een 5 tot aan de 15mm lang zijn. De Berberis thunbergii is zeer geschikt voor alle soorten grond en kan zowel in de zon als in de half schaduw worden geplant.

Vermeerdering

De Berberis wordt vermeerderd door voornamelijk zaaien. De zaden worden direct, na het plukken van de bessen, uitgezaaid. Er bestaan vele soorten Berberis. Onder de soorten zitten zowel bladverliezende als groenblijvende struiken. De variatie is dus heel groot. Een mooie cultivar is de Berberis thunbergii ‘Atropunicea’

Hoogtemaat

40/60, 60/80

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.