Wat is de invloed van zonnepanelen op het energielabel?
Zonnepanelen verbeteren het energielabel van uw woning. Wat moet je ervoor doen en wat maakt het uit?
Wat is een energielabel?
Het energielabel van uw woning laat zien hoe energiezuinig uw woning is. Zeer zuinige woningen hebben het energielabel A++ (groen). Dit zijn meestal nieuwe woningen die zijn gebouwd met de nieuwste technologie en materialen. Een ander extreem voorbeeld is het energielabel G (rood). Deze huizen zijn erg inefficiënt. De meeste woningen hebben een energielabel tussen A en G.
Waarom is een energielabel noodzakelijk?
Eind februari 2015 hebben alle huiseigenaren een voorlopig energielabel gekregen van de overheid. Reserve labels zijn gebaseerd op enkele standaard woningkenmerken, zoals bouwjaar en type woning.
Met energielabels kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning energiezuinig of inefficiënt is. Kiezen voor een energiezuinig huis betekent lagere energietarieven, meer comfort in het leven en minder CO2-uitstoot, dus het is handig, dus het is beter voor het milieu! Daarom wisselen energiezuinige woningen vaker van eigenaar en genereren ze doorgaans meer omzet.
Hoe wordt het energielabel berekend?
Het energielabel huis aanvragen geeft een beeld van de energiezuinigheid van jouw woning. Hiervoor kijkt een expert naar ongeveer tien kenmerken. Enkele van die kenmerken zijn:
- Type woning (vrijstaande woning, twee-onder-een-kapwoning, hoekwoning, tussenwoning, appartement/ boven- of benedenwoning);
- Bouwjaar woning
- Woonoppervlakte;
- Isolatie van de woning
- Dubbel glas in ramen
- Verwarmingssysteem;
- Ventilatiesysteem;
- Zonnepanelen
Hoeveel invloed hebben zonnepanelen op het energielabel
Door het plaatsen van zonnepanelen op je woning verlaag je de Energie Index en daarmee verbeter je dus ook je energielabel. Hoeveel de Energie Index zakt dankzij de zonnepanelen wordt bepaald door de oppervlakte van de zonnepanelen gedeeld door de ‘omvang’ van de woning. De ‘omvang’ wordt bepaald door de woonoppervlakte en oppervlakte grenzend aan de buitenlucht en grond. Dit betekent dus 12 zonnepanelen een veel grotere impact op het energielabel zal hebben voor een tussenwoning dan voor een vrijstaande woning.
