Prunus spinosa  (Sleedoorn)

De Prunus spinosa, Prunus is pruim en spinosa betekend doornig,  wordt veelal gebruikt in hagen. In tuinen is het aan te raden om deze sleedoorn in groepen te planten voor een super mooi resultaat. Van nature komt deze plant vnl voor in de Benelux. Je ziet hem veel in bosranden. In de winter zie je de sleedoorn prachtig in zijn bloemen staan. Het is dan een zee van wit bloeiende bloemen. De plant gedijt het beste in de volle zon, de bodem mag goed vochtig en voedselrijk zijn. In Zuid-Limburg zie je deze Sleedoorn heel veel. Maar ook in gebieden zoals de Ooijpolder bij Nijmegen zie je hem. Het is een plant die zeer geliefd is bij de insecten. Hij kan tot een 6 mtr hoog worden.

Bloemen en blad

De takken van de Prunus spinosa lopen uit in een doorn, waardoor deze plant uitstekend zijn dienst doet ter afscheiding van je erf. Je creëert een landelijke, traditionele erfafscheiding met de Prunus spinosa. Vogels maken graag hun nestje in deze struik. Met al die doorns zitten ze hier veilig voor hun belagers. De jonge takken zijn licht behaard, dof en wat zwartachtig. De steenvrucht staat in het algemeen rechtop, hij is donkerblauw van kleur en erg sterk gerijpt. De vruchten zijn hard en smaken wrang. Als er een nachtvorst over heen is geweest smaken ze veel beter. Van deze zwarte bessen wordt veel jam, vruchtensap en wijn gemaakt. Echter de vogels zijn er ook dol op. Zoek je liever een plant waar vogels dol op zijn maar die geen doorns hebben kijk dan in onze webshop naar de Lonicera xylosteoides.

Snoeien

Het snoeien van deze Prunus spinosa is zeer eenvoudig. Heb je hem als erfafscheiding staan dan kun je hem makkelijk 1x in een jaar scheren. Wil je hem liever verwilderd laten groeien dan kun je hem in de maanden april en mei snoeien. enkel de hinderende en evt. afgebroken takken weg snoeien is vaak al voldoende.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.