Sorbus aucuparia (wilde lijsterbes)

De sorbus aucuparia is een zeer winterharde boom. Het was één van de eerste bomen die na de ijstijd in de Benelux voorkwamen. De wilde lijsterbes komt nu voornamelijk voor in Noord-Europa. Deze boom is een hele goede voedselvoorziening voor de vogels vanwege de lange periode dat deze boom zijn bessen draagt. Hij is gemakkelijk te herkennen aan de tuilen met witte bloemen in de voorzomer en aan de oranje tot vuurrode besvormige vruchten in de nazomer en herfst. De Sorbus aucuparia kan wel zo’n 9 a 10 meter hoog worden. De stam en zijn takken hebben een gladde grauwgrijze kleur. Deze boom heeft een horizontale hoofdwortel met in de diepte groeiende zijwortels. De Sorbus aucuparia vindt je veel op zandige bodems, hij komt veel voor in de bossen.

Bloemen en bladeren

De jonge takjes en bladeren zijn fijn behaard. De bladeren zijn iets of wat grijzig van kleur, dit komt vnl door de fijne beharing. De Sorbus aucuparia heeft geveerde bladeren met een gezaagde bladrand, dit wil zeggen ze hebben een flink aantal tegenoverstaande deelblaadjes met één topblaadje. Deze blaadjes kleuren in de herfst naar het geel, oranje tot rood. De Sorbus aucuparia heeft veelbloemige tuilen, hij bloeit in de maanden mei en juni, deze regelmatige bloemen hebben elk 5 kelk – kroonbladeren. De kleur van de bloem is crème wit, ze geuren erg sterk.  Daarnaast zie je onder aan de bloemen het beginsel van de vrucht.

Geliefd in de natuur

De bloemen van de Sorbus aucuparia zijn erg geliefd bij de bijen. Deze bijen zorgen dan weer voor de bestuiving en bevruchting. Na de bevruchting groeien de vruchtbeginsels uit, tot oranje besvormige vruchten. Deze besvormige vruchten zijn zeer gewild bij de vogels. Van de rijpe lijsterbessen wordt echter ook veel jam gemaakt. Deze bessen bevatten erg veel vitamine C.

 

Stamomtrek

6-8cm, 8-10cm, 10-12cm, 12-14cm, 14-16cm, 16-18cm, 18-20cm, 20-25cm

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.